Yağ bezesi tıpta lipom olarak adlandırılan, yağ hücrelerinin bir araya toplanması ile oluşan ve toplumda sıklıkla görülebilen cilt altı lezyonlarıdır. Estetik kaygı dışında nadiren şikayete neden olmamasından dolayı hastalar genellikle doktora başvurmazlar. Bu nedenle görülme sıklığı hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Ancak genel olarak yapılan çalışmalarda her yüz kişiden 1’inde yağ bezesi olduğu tespit edilmiştir. Yağ bezesi tedavisi tecrübeli eller tarafından, modern yöntemlerle birkaç dakika içinde kolayca yapılabilir.
Bu yazımızda sıklıkla görülen yağ bezelerini ayrıntılı olarak ele alacağız.
Yağ bezesi tıbbi olarak lipom olarak anılan yağ dokularıdır. Lipomlar iyi huylu tümörler olarak tanımlanabilir. Ancak bazı lipomlar kötü huyludur. Boyutları oldukça farklılık gösterebilir. Bazı lipomlar 1 cm kadar küçükken bazıları ise 20 cm kadar büyük olabilirler.
Lipom vücudun her yerinde görülebilir ancak çoğunlukla vücudun üst kısmında özellikle sırt ve ense bölgelerinde görülmektedir.
Lipomların oluşmasının nedeni kesin olarak tespit edilememiştir. Ancak uzmanlar tarafından yağ bezlerinin kontrolsüz çalışması ve alınan darbe ve travmaların yağ bezelerinin oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Yağ bezlerinin kontrolsüz bir şekilde çalışması kontrolsüz bir büyümeye neden olmaktadır. Kontrolsüz büyüyen yağ dokuları ise deri altında yağ bezeleri oluşmasına neden olmaktadır.
Ayrıca bazı hastalıklara sahip olan kişilerde lipomların daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Bu hastalıklar;
• Gardner sendromu
• Cowden sendromu
• Madelung hastalığı
• Adiposis Dolorosa
Yağ bezelerinin tespit ve teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Yağ bezeleri cilt altında oluşan, hareket ettirilebilen, yumuşak dokulu şişliklerdir. Vücutta oluşan diğer şişlikler genellikle hareket ettirilemez. Ancak yağ bezeleri elinizle üstüne bastığınız zaman deri altında sağa sola hareket etmektedir. Ayrıca yağ bezeleri şişliğe neden olmasına karşın herhangi bir ağrıya neden olmazlar.
Yağ bezeleri içerisinde sinir bulunmadığı için hiçbir şekilde ağrıya neden olmazlar. Bu sayede apse gibi şişliklerden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Yağ bezesinin teşhis edilmesi için doktorun yapacağı muayene yeterlidir. EK olarak herhangi bir test ya da uygulamaya ihtiyaç duyulmaz.
Sorunun genellikle doktora bildirilmemesinde dolayı görülme sıklığı kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar toplumun %1inde lipom görüldüğünü tespit etmiştir.
Ayrıca yapılan çalışmalarda lipomların 40-60 yaş arasında daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir. Fazla kilo problemi olanlarda, yüksek kolesterolü olanlarda, şeker hastalarında, karaciğer hastalığı bulunanlarda ve glikoz intorelansı olanlarda yağ bezelerine daha sık rastlandığı görülmüştür.
Yağ bezelerinin vücutta bulunmasının sağlık açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak bulunduğu alana ve büyüklüğüne göre rahatsızlığa neden olabilir. Sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmasa da estetik anlamda istenmeyen bir görüntüye neden olabilirler. Özellikle büyüme eğiliminde olan yağ bezeleri zaman içerisinde rahatsız edecek boyutlara ulaşabilmektedir.
Estetik anlamda istenmeyen görüntülere neden olan ya da boyutundan ve konumundan dolayı rahatsızlık veren lipomların alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Alınması şart değildir. Ancak kişinin isteğine bağlı olarak ufak bir işlemle sorunsuz bir şekilde alınabilmektedir.
Günümüzde bir çok sağlık probleminin tedavisi ameliyatsız tekniklerle yapılabilmektedir. Ancak henüz lipom tedavisi için ameliyatsız bir yöntem bulunamamıştır. Ancak yağ bezesinin tedavisi için ameliyat etmek gerekir demekte doğru olmaz. Çünkü tedavi 1cm kadar küçük bir kesi ile kolayca 3-4 dakikada gerçekleştirilmektedir. Uygulanan kesi gizli dikiş ile kapatılır ve herhangi bir dikiş aldırma gibi işleme de gerek duyulmaz.
Yağ bezesi tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılabilmektedir. Herhangi bir ilaçla veya bitkisel kürlerle tedavisi günümüzde mümkün değildir. Hastanın yağ bezesi bulunan bölgesine lokal anestezi uygulanarak en küçük kesiyle tedavi tamamlanmaktadır.
Yağ bezesi vücuttan ameliyat ile çıkarılmaktadır. Ancak ameliyatta ne kadar kesi yapılacağı uygulayan doktora ve yağ bezesinin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Yağ bezeleri genellikle vücudun göz önünde olan kısımlarında bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyatın en az kesi ile yani en az iz kalacak şekilde uygulanması hasta açısından önemlidir.
Küçük çaplı bir uygulama olması sayesinde narkoza ihtiyaç duyulmadan bölgesel uyuşturma ile dakikalar içerisinde yapılabilmektedir.
Ameliyatta yağ bezesinin boyutu kadar kesi yapılması ciddi boyutlarda iz kalmasına neden olabilmektedir. Bunun yerine lipomun 3’te 1 i kadar kesi yapılması vücuttan çıkarılması için yeterlidir. Yani 8 cm lik bir yağ bezesi 2 cm kadar bir alanda kesi uygulanarak çıkarılabilir. Ayrıca gizli dikiş yapılarak kalacak izin boyutu en aza indirilebilir.
Kendiliğinden, ilaçla, kremlerle veya cerrahi dışı herhangi bir uygulamayla geçmez. Farklı ameliyat yöntemi olmakla birlikte tek tedavi yöntemi ameliyatla alınmasıdır. Klasik cerrahiyle genişçe keserek alınabilir, mikro cerrahiyle en küçük kesikten çıkarılabilir veya liposuction denilen emme yöntemiyle alınabilir.
Bu yazılanlar vücuttaki tümör gigi bezeler için geçerlidir. Yüzdeki yağ bezeleri daha farklı yapılardır ve neredeyse tamamı ameliyatsız alınabilmektedir.
Yüzdeki yağ bezeleri ve tedavisi şöyle sınıflanabilir;
Komedon; toplu iğne başı kadar ya da biraz daha büyük siyah nokta şeklinde yağ salgılarıdır, sıkılarak ya da cilt bakımıyla temizlenir.
Millia; daha çok göz cevresindedir, yine toplu iğne başı büyüklüğünde keratin katlantılarıdır, radyo frekansla basitçe alınır.
Ksantelazma; göz kapaklarında kolesterol birikintileridir, yağa benzer bir yapıdır, radyo frekansla eritilir.
Evet şart, çok küçültülmüş ameliyat olsa da liposuction da bir ameliyattır. 6-7 mm kalınlığında vakuma bağlı boru yardımıyla yağ bezesi vakumla emilerek alınır, bunun dışında klasik ameliyatla veya mikro cerrahi yöntemiyle alınır.
Idea Klinik şubelerinde uygun vakalarda mikro cerrahi yöntemiyle alınmaktadır.
Kesinlikle böyle bir krem yoktur olamaz da çünkü krem deri altına eritecek kadar inemez, inse bile tüm normal deri tabakasını eritir ve çok ciddi soruna neden olur ama kremin işe yaramayacağı kesindir.
Geçmişte alkol enjeksiyonuyla eritmeye çalışılmış ama yaşanan ciddi sorunlar sebebiyle uygulamadan kalkmıştır.
Hayır aldırmanın bilinen hiç bir zararı yoktur, hatta işe gitmeye bile engel olmaz yani hasta 10 dakikada aldırıp sonrası işine dönebilir. Çok seyrek görülen iltihaplanması ya da yine çok seyrek görülen morluk sorun yaratmadan düzelir. Aslında aldırmamanın da belirlenmiş bir zararı yoktur, büyümesi dışında sorun yaratmaz.
Hayır, kendiliğinden, masajla veya eritici krem diye satılan işe yaramaz kremlerle iyileşmez. Tek çözüm cerrah tarafından alınmasıdır. Lipomların iyileşmesi için kendi bulduğunuz yöntemleri uygulamanız cildinize de zarar verebilir. Bu yüzden yalnızca doktorunuza danışarak tedavi olmanız önerilir.
Lipomlar çok büyük oranla iyi huyludur. Ancak nadiren de olsa kötü huylu türleri bulunmaktadır. Kanserleşme riski olan yani doktorların şüphelendiği lipomlarda patoloji yapılarak kesin tanı konulur. Kanserleşme riski olan lipomlara liposarkom ismi verilmektedir.
Lipomlar normalde ağrısızdır. Ancak kanserleşme riski olan lipomlar ağrılıdır ve hızla büyüme eğilimindedir. Ayrıca sertleşme ve ciltte renk değişimine de neden olabilir. Bu nedenle ağrılı ve hızla büyüme eğiliminde olan lipomlara dikkat edilmelidir.
Yağ bezeleri cilt altında oluşan bir sorun olduğundan maalesef cilt üzerinden tedavisi mümkün değildir. Ancak endişe etmeyin çok küçük bir kesi ile çok büyük boyuttaki yağ bezeleri kolayca çıkarılabilmektedir.
Beze çıkarıldıktan sonra açılan kesi tıbbi yapıştırıcı ile yada estetik dikiş ile kapatılır ve hastaya kozmetik açıdan rahatsızlık verecek herhangi bir durum oluşmaz.
Pansuman yada istirahat gibi dezavantajlarda söz konusu değildir.
Lipom tedavisi genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktor seçerken iyi araştırma yapmak gerekir. Çünkü doktor 8 cmlik yağ bezesini 8 cm kesi yaparak da çıkarabilir. 2 cm kesi ile de. Bu nedenle doktor iyi araştırılması en az kesi ile en az iz kalacak şekilde işlem uygulanmalıdır. IDEA Kliniklerin tümünde hizmet veren genel cerrahi uzmanları yağ bezesi tedavisi konusunda gerekli tecrübe ve donanımlara sahiplerdir.
Hayır. Lipomların %99u iyi huyludur. Yalnızca kanserleşme belirtisi gösteren lipomlar için patoloji yapılması yeterlidir. Kliniklerimizde şüphe görülen yağ bezeleri için örnek alınmakta ve patolojiye gönderilmektedir.
Lipomlar cilt altında bulunan yağ dokularıdır. Lazer cihazının gücü bu tür dokuları yok edecek kadar etkili değildir. Ayrıca lazer cildin 1-2 cm derinliğine kadar etki eder. Yağ bezeleri ise daha derinde ve daha geniş çaplı dokulardır. Bu nedenle lazerle tedavisi mümkün değildir.
Cildin altında oluşmuş bir kitlenin yüzeysel olarak uygulanacak bir krem ile yok olması mümkün değildir. Lazer cihazının bile etkisiz kaldığı kitlelerin kremle tedavi edilmesi elbette ki mantıklı değildir. Bu tür ürünler yalnızca zaman ve para kaybına neden olmaktadır.
Yağ bezesi acıyorsa bu tehlikeli olduğunu göstermez. Acı varsa 2 ihtimal akla gelir;
1- Çarpma sonucu ezilmiş olabilir
2- Beze değil kisttir, kistte iltihaplanma olmuştur.
Ezilme kaynaklı ağrı kendiliğinden geçer ancak iltihap (kızarıklık, ağrı, sıcaklık artışı, şişlikte büyüme) varsa boşaltmak gerekebilir.
Kanserli yağ bezesi en seyrek görülen kanserlerdendir ve dışardan anlamak mümkün değildir. Doku çıkarıldığında anlaşılabilir. Rengi sarıdan çok kahverengine yakındır, daha çabuk dağılır, kapsülü olmaz ve yuvarlak şekilli değil şekilsizdir.
Yağ bezesini sıkmanın zararı da faydası da olmaz ancak kistse sıkılarak boşaltıldığı için küçülür. Kapsülü içerde kaldığı için % 100 tekrarlar, tekrar büyüyene kadar görsel olarak daha güzel görünür.
Hayır teşhis doğru ise kendiliğinden kaybolmaz, küçülmez, büyüyebilir veya sabit kalabilir.
Yağ bezesi tedavi ücretleri için WhatsApp Destek hattımızdan detaylı bilgi alabilir yada tedavi ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hastalar arasında genellikle ağrıdan şikayet etme oranı oldukça düşüktür; bu durum genellikle ezilmeyle ilişkilendirilen bir rahatsızlıktır. Kemer bölgesi gibi alanlarda bulunan lipomlar baskı altında kaldıklarında bir miktar ağrıyabilir. Bunun dışında herhangi bir baskı görmediklerinde ağrı neredeyse olmaz.
Ağrıya neden olabilecek lipomlar genellikle şu bölgelerde bulunabilir:
Ezilen alan üzerindeki baskıyı azaltmak, acıyı hafifletebilir; ancak sorunun kalıcı olarak çözülmesi için doğru yaklaşım, lipomun temelindeki sorunu tamamen ortadan kaldırmaktır. Kapsülüyle birlikte cerrahi müdahale ile alındığında, mevcut şikayetler de etkili bir şekilde giderilmiş olur.
Lipomların doğal olarak küçülme veya iyileşme eğilimi gösterme olasılığı yoktur; aksine, genellikle büyüme potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle, lipomdan kurtulmak için cerrahi müdahale yapmak mantıklı bir yaklaşım olabilir.
Kaşıntı, lipomlarla sık sık ilişkilendirilmese de, büyüme sürecinde deride oluşturduğu gerginlik nedeniyle bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Ancak bu kaşıntı genellikle aşırı düzeyde değildir ve tedavi gerektirmez. Bezenin cerrahi olarak çıkarılması, kaşıntı sorununu etkili bir şekilde çözebilir.
Referanslar
1- Charifa, A., Azmat, C. E., & Badri, T. (2018). Lipoma pathology.
2- Guler, O., Mutlu, S., & Mahirogulları, M. (2015). Giant lipoma of the back affecting quality of life. Annals of Medicine and Surgery, 4(3), 279-282.
3- Hardy, C. L., & Goliath, G. (2015). Constipation associated with a lipoma. New England Journal of Medicine, 373(7), 656-656.
4- Kolb, L., Yarrarapu, S. N. S., Ameer, M. A., & Rosario-Collazo, J. A. (2021). Lipoma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
5- Lee, Y. J., Jeong, Y. J., Lee, J. H., Jun, Y. J., & Kim, Y. J. (2014). Liposarcoma in the axilla developed from a longstanding lipoma. Archives of Plastic Surgery, 41(05), 600-602.
6- Op. Dr. Atilla KAYA – Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır – https://www.ideaklinik.com.tr/lipom-yag-bezesi-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/