Kaşlarımızın yukarı doğru kalkık durmasını sağlayan kaslar zaman içerisinde zayıflar ve yer çekimi kuvvetine karşı koymakta zorluk çekerek aşağı doğru sarkar. Bu durumda kişilerde daha yaşlı ve estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olur.
Kaş kaldırma işlemi kişiye daha genç ve alımlı bir görünüm kazandırmak için kaşların yukarıya doğru kaldırılması işlemidir. Bu sayede düşük göz kapağı ve kaşlar yukarı kaldırılarak daha çekici bir bakış elde edilebilir.
Kaş kaldırma işlemi kadınlar tarafından oldukça merak edilen bir estetik uygulamadır. Kaş kaldırma uygulaması için kullanılan yöntemler cerrahi yöntemler ve ameliyatsız, cerrahiye gerek kalmayan yöntemler olarak 2 gruba ayrılarak incelenmektedir.
Cerrahi kaş kaldırma yöntemleri; Endoskopik-kapalı yöntem veya cilt çıkartılarak olmak üzere 2 şekilde kaş kaldırma işlemi yapılmaktadır.
Bu yöntemle saçlı deriden minimal bir kesi açılarak endoskop yardımı ile kaş bölgesine ulaşılır. Daha sonra kaşların yukarı doğru kalkmasını sağlayacak kas ve deri altı yapılar gerdirilir. İşlem esnasında oluşan fazla deri çıkarılır. Kesi yapılan alan kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılarak işlem tamamlanır.
İşlem genel anestezi altında uygulanır. Yaklaşık 60-90 dakika sürer. Dikişler 10-14 gün içerisinde yok olur. Tedavi sonrasında morluk ve şişlik oluşabilir. Bu morluk ve şişlikler bir hafta içerisinde düzelir.
Bu yöntemle kaş kaldırma uygulaması kalıcı olarak nitelendirilebilir. Ancak yıllar içerisinde alın bölgesinin genelinde oluşacak sarkmadan kaşlarda etkilenmektedir.
Kesi saçlı deri içerisinden küçük küçük birkaç farklı noktadan yapılır. Bu sayede tedavi sonrasında estetik kaygı yaşanmaz, iz kalmaz.
Bir diğer cerrahi kaş kaldırma yöntemi ise germe yöntemidir. Bu yöntemde kaşın üst kısmından kesi yapılır ve belirlenen deri dokusu çıkartılır. Sonrasında kaş ve deri birleştirilir. Bu sayede kaşlar istenilen ölçüde yukarı kaldırılmış olur.
Bu uygulama kaşın hemen bitiminde yapılır. İz miktarının az olması için minimal kesi yapılır ve kesi kaşın hemen bitiminden tercih edilir. Bu sayede kaşların izi kamufle etmesi beklenir.
Bu uygulamanın tercih edilmesi için kaşın kenarında küçük bir iz kalacağının göze alınması gerekir.
Cerrahi yöntemlerle yapılan kaş kaldırma işlemleri daha kalıcıdır. Ancak her 2 cerrahi yöntemde de tedavi sonrasında yıllar içerisinde vücudun genelinde ortaya çıkacak sarkmalar bir miktar kaşları da etkilemektedir.
Ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri invaziv yöntemler olarak da anılmaktadır. Bunun için güncel ve başarılı olarak 2 yöntem kullanılır. Bunlar botoxla kaş kaldırma ve ip askı ile kaş kaldırmadır.
Ameliyatlı uygulamalara invaziv yöntemlerin kalıcılığı daha kısadır. Botox uygulaması sonrasında etki 4-6 ay devam eder, ip aşklıma ile kaş kaldırma uygulamasında ise 2 seneye yakın etki devam etmektedir.
Bu süreler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca botox uygulamasının düzenli aralıklarla uygulanması sonrasında etki 12 aya kadar devam edebilmektedir.
Ameliyatsız estetik uygulamalar arasında en sık tercih edilen botox uygulamasıdır. Kırışıklık tedavisinden kaş kaldırma işlemine kadar birçok farklı alanda botoxun etkisine başvurulmaktadır.
Kolay uygulanabilir ve ağrısız olması da hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmesine neden olmaktadır.
Botox ile kaş kaldırma işleminde botox etken maddesi kaşın istenilen alanlarına enjekte edilir. Bu sayede kaşların yukarı doğru kalması amaçlanır.
Klinik ve muayenehane ortamında uygulanabilir. Extra ön hazırlık gerekmez. Lokal veya genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. 10-15 dakika kadar kısa bir sürede uygulanabilir.
Cerrahi müdahale ile yapılan estetik ameliyatlar sonrasında iz kalıp kalmayacağı ya da kalacak iz miktarı hastalar için oldukça önemlidir.
Ameliyatla kaş kaldırma uygulamasında kesi ve cilt çıkarma işlemi 3 farklı noktadan yapılır.
a) hemen kaş üst dış sınırından
b) saçlı deri kenarında
c) saç içinden yapılmaktadır.
Bu işlem için seçilecek alanda saç miktarı, alın ve saç arasındaki mesafe ve kaş kenarında iz yeterince gizlenebilecek mi bunlar da göz önüne alınmaktadır.
İp askı ile kaş kaldırma işlemi klinik ortamında lokal anestezi altında uygulanır. Etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2 sene kalmaktadır. Uygulama 20-40 dakika kadar bir sürede uygulanmaktadır.
İlk olarak lokal anestezi işe işlem yapılacak alan uyuşturulur. Daha sonra özel bir iğne yardımı ile ipleri yerleştirmek için cilt altına girilir ve kaşlar istenilen oranda kaldırılır.
İplerin tırtıklı yapısı sayesinde ipler dokulara sabitlenir ve kaslar bu şekilde askıya alınır.
Kaş kaldırma yöntemlerinin hangisinin kullanılacağı kişinin beklentisine ve kaş yapısına göre belirlenmektedir. Tedavi sürecinin planlanmasında kişisel tercihler oldukça önemlidir. Örneğin bazı bireyler ameliyatsız yöntemleri tercih ederken bazı bireyler ameliyatı tedaviyi tercih etmektedir.
Daha kalıcı tedavi isteyenler için ameliyatlı tedaviler önerilir. Ancak kesi, dikiş istemeyen bireyler için botox ve ip askılama tedavileri tercih edilmektedir.
Hastanın tercihine ek olarak uygulanacak yöntemin kişiye uygun olup olmaması da önemlidir. Bu nedenle tedavi süreci doktor ve hasta ile birlikte planlanmalıdır. Bu sayede tedavi sonrasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşılma ihtimali en az indirilmiş olur.
İşlem seçilen yönteme göre farklılık göstermektedir. Botoxla kaş kaldırma 15-20 dakika gibi bir sürede yapılabilir. Ameliyat ise yaklaşık 60-90 dakika sürmektedir.
Bilimsel kaynaklar: