Makat çatlağı kremle ve botoks enjeksiyonu ile tedavi edilebilmektedir. Her iki tedavide de amaç makat kaslarını gevşeterek kasılmaları engellemek ve yaranın iyileşmesine olanak sağlamaktır. Akut dönemde tespit edilen durumlarda ilk olarak ilaç tedavisi denenir. İlaçla tedavi edilemeyen ve kronik olan fissürlerde ise botox enjeksiyonu tedavisi yapılır.
Botox maddesinin geçici olarak kasları felç etme yani etkisiz bırakma özelliği bulunmaktadır. Fissürün olduğu bölgeye botox enjeksiyonu yapılarak kaslar geçici olarak devre dışı bırakılır. Ve bu sayede yara zaman içerisinde iyileşir.
-Botox uygulaması bir dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilmektedir. Yaşanılan şikayetler ilacın enjekte edilmesi ile azalmaya başlar. Yaklaşık 10 gün gibi bir sürede yaşanılan tüm şikâyetler ortadan kalkmaktadır.
– Başarı oranı oldukça yüksektir.
-Ameliyatsız yani kesi uygulanmadan yapılan bir tedavi olması sayesinde makat kasları zarar görmez. Tedavi sonrasında özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz.
– Narkoz kullanılmaması sayesinde narkozun sebep olabileceği yan etkiler bertaraf edilmiş olur ve herhangi bir istirahat dönemine ihtiyaç duyulmaz.
-Hastane yatışı gibi prosedürler olmaması sayesinde ekonomik bir tedavidir. Ayrıca iş gücü kaybına neden olmaz. Hasta aynı gün işine dönebilir.
Yüksek lifli gıdalarla beslenmek kabızlığı engellemek ve buna bağlı olarak oluşan makat hastalıklarının önüne geçebilmek için en önemli faktördür. Yetişkinlerde günlük ortalama 25-35 gram lif alınması gerekmektedir. Lifli beslenmenin yanı sıra bol su tüketilmelidir. Lifli beslenmek ve bol su tüketmek dışkının yumuşaması için çok önemlidir. Bunun dışında dışkılama esnasında meydana gelen ağrının ve kabızlığı azaltmak için acı tüketimine dikkat edilmelidir.
Başlangıç aşamasında olan anal fissür rahatsızlığı çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilir. Makatta meydana gelen çatlak açık bir yaradır bu sebeple anüsle çevresini temiz ve kuru tutmak doğal iyileşme sürecinin de hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
Gün içerisinde sıcak su oturma banyosu yapılması önerilir. İçine oturabileceğiniz sıcaklıkta suyu küvete, leğene veya benzeri bir kaba koyarak içine oturabilirsiniz. Sıcak su oturma banyosunun bir sınırı yoktur, gün içinde istenildiği kadar yapılabilir.
Sıcak su banyosundan sonra bölgeyi tamamen kurutarak anuflex merhem kullanabilirsiniz.
Piyasada makat çatlağı için üretilmiş birkaç ürün bulunmaktadır. Bunlardan bitkisel içerikli olan anuflex ön plana çıkmaktadır. Makat çatlağı için üretilmiş sentetik içerikli ürünleri yan etkisi anuflexin bitkisel içeriği sayesinde bertaraf edilmiştir. Bu nedenle yan etkisiz ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Anuflex içeriğinde bulunan bitkisel özler sayesinde makat kaslarında gevşeme sağlar. Bu sayede kasılmalar engellenmiş olur ve yaranın iyileşmesine olanak sağlanır. Ayrıca yara iyileştirme özelliği sayesinde fissürün de iyileşmesine katkı sağlayarak iyileşme sürecinin destekler.
Tedaviye ek olarak uyuşturma etkisi sayesinde dışkılama öncesinde kullanılması ile dışkılama sonrası yaşanan acı ve ağrıyı engeller.
Anal fissür her zaman önlenebilecek bir rahatsızlık değildir ancak alınacak tedbirler doğrultusunda riski oldukça minimal bir hale getirmeniz mümkündür.
– Anal bölgeyi kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.
– Kabız kalmayın
– Bol sıvı tüketin
– Lifli yiyecekler tüketin
– Hareketsizlikten kaçının
– İshal varsa çözüm bulun
Makatta çatlak yani anal fissür rahatsızlığının muayene ve tedavisi için proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanlarını tercih edebilirsiniz. IDEATIP’ın tüm şubelerinde yeterli donanımlara sahip tecrübeli proktoloji uzmanları görev yapmakta olup bu rahatsızlığın tedavisinde ameliyatsız yöntemler tercih edilmektedir.
Makat çatlağı çok şiddetli ağrıya ve az miktarda parlak kırmızı kana sebep olabilmektedir. Anal bölgede sürekli ve tekrarlayan travma yaşanması makat çatlağı oluşumunda rol oynamaktadır. Doğum, ters ilişki, sert ve şiddetli dışkılama anal fissürün oluşumunda rol oynayan nedenlerdir. Evde uygulayacağınız yöntemler herhangi bir olumlu sonuç getirmiyor şikayetler aynı düzeyde devam ediyor veya artış gösteriyorlarsa doktora başvurmanız önerilmektedir.
Kaynak:
1- Jahnny, B., & Ashurst, J. V. (2020). Anal fissures. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
2- Newman, M., & Collie, M. (2019). Anal fissure: diagnosis, management, and referral in primary care. The British Journal of General Practice, 69(685), 409.
3- Schlichtemeier, S., & Engel, A. (2016). Anal fissure. Australian prescriber, 39(1), 14.