Basur hastalarının en çok merak ettiği konulardan biride basur hastalığının ilaçla iyileşip, iyileşmeyeceğidir. Bu yazımızda basur ilaçları nelerdir, hangi ilaç nasıl kullanı...
Aslında basur (hemoroid) ağrılı bir hastalık değildir. Halk arasındaki deyimle “basur azdığında” ağrı olur, aslında burada azmak olarak isimlendirilen durum şişme olarak da t...
Basur tedavisi için uygulanacak tedavi basur türü ve derecesine göre belirlenmektedir. Hemoroid için güncel olarak uygulanan tedaviler lazer, RBL ve THD tedavileridir. Has...
Hemoroid halk arasında daha çok basur olarak bilinen bir makat hastalığıdır. Dışkılama alışkanlığı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı gibi çeşitli etkenlere...
Bu yazımızda toplumda sıklıkla görülen kabızlık probleminin neden ortaya çıktığından, kabızlıktan korunmak için alınması gereken önlemlerden ve kabızlık sorununun neden olduğ...
Basurdan olan kanamaya geçmeden önce basur (hemoroid) kanamasıyla karışan daha doğrusu hemoridden kanadığı zannedilebilen diğer kanama sebeplerini önce liste olarak sonra öze...
Basur memesi ve makatta meydana gelen diğer şişliklere meme ismi verilmektedir. Basur yani hemoroid başta olmak üzere bir çok makat hastalığında meme meydana gelebilir. Bu me...
Basur, makat hastalıkları içerisinde en yaygın olanıdır ve derecesine göre çeşitli şikayetlere maruz bırakabilmektedir. Bu yazımızda basura ne iyi gelir ve hemoroid nasıl geç...
Hemoroid en sık görülen makat hastalıklarından birisidir. Halk arasında basur olarak da bilinir. Hemoroid ilk evrelerde kişilerde şikayete neden olmamasından dolayı dikkate a...
Basur (hemoroid) çoğunlukla kabızlıktan dolayı ortaya çıkan ve toplumda en sık karşılaşılan makat hastalığıdır. Tedavisi ertelendiği taktirde ciddi problemlere yol açarak kişinin ağrı çekmesine yol açmaktadır. Tıpta hemoroid olarak tabir edilen basur hastalığı hakkında bir çok bilgiye hemen aşağıda ki makalelerden ulaşabilirsiniz.
Basur diğer adı hemoroid olan ve makat bölgesinin en sık karşılaşılan hastalığıdır, öyle ki erişkin toplumun yaklaşık yarısında olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar vardır.
Anüs bölgesinde parmaksı meme şeklinde çıkıntılar olması durumudur. Bu parmak gibi çıkıntılar anüsün dışında olabilir dış basur denir, içinde olabilir bu durumda iç basur denir. İlerlediğinde iç ile dış birbirine girmiş hale gelir.
Erkeklerde ve kadınlarda yaklaşık aynı sıklıkta görülür. Genel olarak bebeklerde ve çocuklarda görülmez bunun sebebi basurun oluşması için uzun yıllar gerekemsidir.
Makatta meme de denilen parmaksı çıkıntılardır, hemoroid de denmektedir. İç ve dış olmak üzere iki türü ve ilerleme durumuna göre 1-4 arası derecesi vardır.
Basur makat bölgesinin en sık görülen hastalığıdır ve erişkin toplumun yaklaşık yarısında görülmektedir. Oluşumu yıllar aldığı için gençlerde daha seyrektir ve çocuk yaş grubunda görülmez. Çocuklarda görülen bu tür şişliklere hemoroid teşhisi konsa da yanlış teşhistir.
Dış basur denilen makata dışarıdan bakıldığında görünen ve asla içeri girmeyen çıkıntılardır. İç basurlar ise anüsün içinden kaynaklanır, yani başlangıç yeri makatın iç kısmıdır. Anüs dış çizgisinin 3 cm yukarısından başlayıp giderek büyüyen yapılardır.
Basurun oluşumu anal bölge toplar damarlarının genişlemesiyle oluşur ancak asıl sebep toplar damarlarda genişleme değildir. Basurun asıl sebebi toplar damarların genişlemesini engelleyen taşıyıcı bağ dokusunun görevini yapamamasıdır. Bağ dokusu görevini yapamadığı için toplar damarlar bacaklardaki varisler gibi genişler.
Makat bölgesinin bağ dokusunda hırpalanmasının en önemli nedeni ise bu bölgeye uygulanan basınç yani ıkınmaktır. Kişi fazla ıkındığında bölge bağ dokusunu mikroskobik düzeyde yırtılmaya zorlar ve giderek daha hırpalanmış bir doku haline gelir. Yani en önemli sorun tuvalette fazla ıkınmak ve bunu uzun süre yapmaktır. Tuvalette fazla kalan kişilerde çok daha fazla görülmesinin nedeni budur.
Ailesel yatkınlıkla olması bağ doku zayıflığı olduğu kadar bazı ailelerde kabızlığın daha sık görümsidir. Oluşumunda acı çok suçlansa da yine temel sorun acı değil acının verdiği yanma hissi sebebiyle gerekenden fazla ıkınmaktır.
Yukarıda ayrıntılı anlatıldığı gibi basurun oluşması makat bölgesindeki bağ dokusunun yıpranması ile mümkündür. Bu doku yıpranması ya da diğer deyimle doku gevşemesini dişin çürümesi gibi düşünmemiz gerekir.
Basurda temel sorun doku bozulmasıdır, işte dokudaki bu bozulma dişin yıllar içinde çürümesi gibidir. Basuru idrar yolları enfeksiyonu gibi düşünemeyiz çünkü dokudaki değişim geri dönüşümsüdür. Nasıl çürük diş sakız çiğneyerek veya dişlerimizi fırçalayarak düzelmiyorsa basur da ilaç ve diğer uygulamalarla düzelmez.
Aynı benzetmeyle gidersek ağrıyan çürük diş için ağrı kesici aldığımızda ağrı geçer, ağrının gçmiş olması dişimizin düzeldiği anlamına gelmez. İşte hemoroid için de bu söylenebilir; hemoroid ilaçları hastalığı iyileştirmez var olan şikayetleri azaltır.
Yukarıda ayrıntısına girildiği gibi hastalıktan kurtulmak farklı bir durumdur hastalığın neden olduğu şikayetlerden kurtulmak başka bir durumdur.
Eğer hemoroid teşhisi doğru konduysa normalde dışarı girip çıkması ve seyrek olarak kanaması dışında şikayet yapmaz. Bunların dışında ağrı, şişlik vs gibi şikayetler varsa ya teşhis yanlıştır ya da hemoroid durum değiştirmiştir.
Var olan basurlar dışarı çıkıp, şişerek boğulmuş basur haline dönmüş veya anal hematom yani makatta pıhtı toplanması denilen durum ortaya çıkmıştır. Bu her iki durumun da tedavisi normal hemoroidden farklıdır ve şikayetleri azaltmak yeterlidir.
Kanama varsa iç basurdandır çünkü dışarıda olanlar asla kanamaz. İç basurun kanaması da seyrek bir durumdur. Kanamanın nedeni makatın iç kısmındaki derinin (mukoza) tahriş veya tahrip olmasındandır. Dış tabaka yırtılıp veya sıyrılıp bütünlüğü bozulursa kılcal damarlar ortaya çıkar ve kanama olur.
Kanamanın süresi sebebe göre değişir. Hafif bir sıyrılma kaynaklı ise kabızlık düzeltilir, fazla ıkınmadan ve kısa sürede tuvalet yapılırsa birkaç gün içinde kendiliğinden durur. Kanamanın olduğu nokta çok sayıdaysa ve yaralanma büyükse uzun süre durmayabilir hatta uzman doktor müdahalesi gerekebilir.
Kanamanın nedeni ve şiddetine göre uygulama değişir. Şöyle; basit bir çizikten olan hafif kanamada;
Bunlar yapıldığında kanama büyük ihtimalle durur. Durmadıysa proktoloji uzmanına gidilmelidir. Kanamanın miktarı fazla ise bu durumda hasarlı alan büyük olabilir ki evde yapılacaklarla durdurmak mümkün olmayabilir. Yoğun kanamalarda bekleyerek gereksiz kan kaybına neden olmamak için erken dönemde uzman doktora muayene olunmalıdır. Lazer diğer adıyla infrared koagülatör ile kanama saniyeler içinde durdurulabilmektedir.
Basurum ağrıyor diyen hastada iki sorun olabileceği düşünülür;
Her iki durumun da neredeyse tek sebebi şiddetli ıkınmaktır. Kabızlık, ağırlık kaldırma, doğum gibi durumlar buna neden olur. Her iki durumda da şişlik ve dayanılmaz düzeylerde ağrılar vardır. Şişliği indirmek ve ağrıyı azaltmak için şunlar uygulanabilir;
Ilık su oturma banyosu, ağrı hissini azaltır, makat kaslarını gevşeterek sıkışmanın şiddetini hafifletir bu sayede ağrının azalması yanı sıra şişliğin daha çabuk geçmesini sağlar.
Ağrı kesici tabletler kullanılabilir.
Basur ağrısına en etkili şey ılık su oturma banyosu veya diğer ılık su (termofor vs) uygulamalarıdır. ikinci sırada ağrı kesici etkiye sahip olan ilaçlar ise bölgesel olarak uyuşturan merhemlerdir. Bunların en etkilisi Anuflex Merhem ve Anestol Merhemdir.
Ağrı kesici haplar da bunlar kadar olmasa da ağrıyı azaltır hangi hapın kullanılacağının bir önemi yoktur yaklaşık hepsi aynı düzeylerde etkilidir.
Basurun tedavisi için önerilen fitiller, merhemler ve kremler ağrı kesici içermediği için ağrıyı etkilemesi beklenemez.
Tedavi işleminin uygulanma süresi uygulanan yönteme göre çok değişkendir.
Lazerle ameliyatsız tedavi; 3 veya 4 memeye müdahale edilir. 6-7 dakika sürer.
Lastikle memeyi boğma tedavisi (RBL); 3 memeye müdahale edilir, 5-8 dakika sürer
Bu her iki yöntemden sonra hasta sosyal yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.
THD; 40-60 dakika sürer, 2-3 gün sonra işe dönülebilir.
Longo; 1 saate yakın sürer bir hafta istirahat gerekebilir.
Klasik ameliyat; 1-1.5 saat sürer, 1-2 hafta istirahat gerekebilir.
Temiz ve kuru tutmak genellikle kaşıntıyı engeller. Banyo veya taharetlenmeden sonra bölge iyi kurulanmalıdır. Bu uygulamalara rağmen kaşıntı devam ediyorsa pruzon merhem kullanılır. Pruzon ikinci defa sürüldüğünde yani 1-2 gün kullanmakla kaşıntı geçer. Pruzon hemoroid ilacı değildir makat bölgesinin tüm kaşıntılı durumlarında en etkili ilaçtır ancak hemoroide etkisi olmaz.
Basura iyi geldiği söylenen bir çok gıda olsa da aslında burada iyi gelen şey basura değil kabızlığa iyi gelmesidir. Yenilen şey kabızlığı engelleyerek basura iyi gelmesi şeklindedir yani kabızlığı engelleyen, rahat dışkılamayı sağlayan, kısa sürede tuvalet yapmayı sağlayan tüm gıdalar basura iyi gelir.
Bu gıdalar;
Kepek, kepekli ekmek, patlıcan, kayısı, incir gibi kabızlığı engelleyen tüm gıdalar sayılabilir. Acı gıdalar verdiği yanma hissi ile ıkınmaya neden olduğu için basura iyi gelmez ve var olan şikayetlerin artmasına, basurun azmasına neden olabilir.