Milia Nedir, Neden Oluşur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Milia, göz etrafındaki küçük, yuvarlak, sarı beyaz arası, inci gibi tarif edilen çıkıntılardır. Bir tane olduğunda ya da bir tanesi isimlendirilirken milium denir, çok sayıda olduğunda ve bu durum tarif edilirken milia denir. Göz etrafı ve elmacık kemikleri üstü en sık görüldüğü alanlardır ama vücudun her terinde görülebilir.

milia neden olur tedavisi nasil yapilir

Milia Neden Olur?

İnterneti araştırırken bir çok sebep sayıldığını görürsünüz ama bunların neredeyse hiçbiri “kesin neden” olarak gösterilmemektedir. Aslında temel neden kişinin bünyesi yani genetik yapısıdır.

Kortizon kullanımı; krem veya başka yolla kortizon kullananlarda görülme sıklığı hiç kortizon kullanmayanlarda görülme sıklığıyla yaklaşık aynıdır, hatta bebek doğduğu anda bile görülebilmektedir.

Güneş ışınları; güneşe çıkmayan veya güneş görmeyen vücut bölgelerinde de görülmesi bu fikri çürütmektedir.

Yanlış beslenme; içeriğindeki maddelerin gıdalarla ilişkili olduğunu söylemek mümkün değildir, bu durum benzer hastalık olan ksantelazma ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır, beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilendirmek zordur.

Deri hassasiyeti olması; hassas deriye sahip kişilerde daha sık görülmemektedir.

Kan kolesterolünün yüksek olması, ksantelazma’da kolesterol yüksekliği normal toplumdan daha sıktır ancak aynı durum milida geçerli değildir.

Milia Nasıl Oluşur?

Bu durum da çok açık değildir. İçeriği incelendiğinde yağlı bir yapısı olduğu ama daha çok ölü deri katlantısı gibi keratin de içerdiği görülmektedir. Yağ kistine çok benzese de yağ kistinden farklı olarak daha serttir, bu sertliğin sebebi yağ yanı sıra deri komponentleri de içermesidir.

Tüm bunlar genetik yatkınlıkla ortaya çıkan durumdur.

Milia Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde görülen formuna milium da denir, bebek doğduğu anda vardır ve neredeyse tamamı haftalar içinde kendiliğinden geçer, tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

Erişkin formu primer ve sekonder olarak iki sınıfa ayrılır. Tedavide bu sınıflamanın önemi yoktur. Kendiliğinden çıktığı düşünülenlere primer, bir başka hastalık ya da uygulamadan sonra ortaya çıkanlara sekonder milia denir.

Her ikisi de aynı şekilde görünür ve aynı şekilde tedavi edilir.

milia nedir nasıl tedavi edilir

Milia Nasıl Tedavi Edilir?

Yine internette çoğu hiç kullanılmamış ve tedavide olumlu sonuç alınamadığı için kullanılmayan çok sayıda yöntem (peeling, dermabrazyon, keserek çıkartma, dondurarak yok etme) okuyabilirsiniz ama bunların neredeyse hiçbiri kullanılmamaktadır.

Lazerle Milia Tedavisi

Lazer ile üstünü örten deri yakılır, kistik oluşum serbest kalır ve sıkıştırılarak çıkarılır. Işığın etkisi tam kontrol edilebilir olmadığı için gereksiz yere kitleden daha büyük yanıklar oluşabilir.

Keserek çıkartma, üstündeki deri kesilir sıkıştırılarak çıkarılır. Uygulanabilir bir yöntemdir ancak çok küçük kesilmezse kesik izleri kalabilir.

Radyo Frekansla Eritme

Radyo frekans dalgaları kılın 1/10 kalınlıkta yani zorla görülecek kadar ince iğne ile kitleye verirli. Verilen radyo frekans enerjisi kitle eritilir ve yok edilir. Derideki hasar gözle görülemeyecek kadar küçük olduğu için fark edilebilecek bir iz kalmaz.

Milia Evde Tedavi Edilir mi?

Bu sorunun cevabı hem evettir hem de hayırdır.

Evet evde tedavi edilebilir ama şunlar unutulmamalıdır; bölge derisi uygun solusyonlarla (betadin, batikon, alkol, klorhexidin vs ) dezenfekte edilmelidir. Ucu steril aletle (bunun en pratiği steril enjektör ucudur) milianın üstünü örten deri kesilir, komedon çıkarır gibi sıkıştırılarak dışarı çıkarılır.

Uygulaması zor, başarısı düşük, tekrarı yüksek, zahmetli ve riskli bir yaklaşımdır. Bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi en doğru yaklaşım bu konuda tecrübeli bir cerrahtan yardım almaktır.

Göz Etrafındaki Yağ Kistleri Tehlikeli midir?

Bilinen hiçbir tehlikesi yoktur, ağrı, acı gibi şikayetlere neden olmaz, kansere veya bir başka hastalığa dönüşmez, tek sorun estetik olarak hoş görünmemesidir. Doğru yöntemle tedavi edildiğinde oluşturduğu estetik kusur hiç iz kalmadan düzeltilebilir.

Miliaya Benzeyen Hastalıklar

Görüntü olarak bazı hastalıklarla karıştırılabilir, bu hastalıklardır ve farkları da şu şekildedir;

Komedon; görünen kısmı siyahtır, sıkınca kolaylıkla çıkar.

Molluskum kontagiozum; sıvı da vardır, virüslerle oluştuğu için bulaşıcır.

Sivilce; kırmızılık da vardır.

Ksantelazma; yaygın plaklar halindedir.

Kist; içeriği yumuşaktır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir