Köpek Memesi Hastalığı Nedir?

Köpek memesi hastalığı ile alakalı bu yazımızda belki de şuana kadar hiç şahit olmadığınız bir problemden bahsedeceğiz. Türkçe’mizde köpek memesi hastalığı latince adıyla hidradenitis suppurativa her yaşta ve her insanda görülebilen ancak çoğunlukla ergenlik döneminde görülmeye başlayan bir deri rahatsızlığıdır. Kısaca HS olarak da tabir edilen bu hastalık genellikle koltukaltı bölgesinde görülüyor olsa da vücudun yoğun ter salgısı olan bölgelerinde meydana gelmektedir.

köpek memesi hastalığı neden olur nasıl geçer

Sıklıkla koltukaltı bölgesinde oluştuğunu belirttiğimiz köpek memesi hastalığı kasık bölgesi, genital bölge, anüs çevresinde, boyun bölgesinde, kalça bölgesinde ve meme altı gibi katlantı mevcut olan bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir.

İlk olarak sivilce benzeri bir oluşumla ortaya çıkan rahatsızlık ilerleme gösterdiğinde çıbana benzer bir şekle gelmektedir. Önemsenmeyip ilerleme kaydettiğinde ise apseye dönüşmektedir. Bu doğrultuda mikrobik bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.

Köpek Memesi Hastalığı Neden Olur?

Neden oluştuğu hakkında herhangi bir net bilimsel bilgi yoktur. Kıl köklerinde oluştuğundan kıl dibi iltihabı (fronkülit) şeklinde cereyan ettiği yönünde ortak bir görüş mevcuttur. Uzmanlar köpek memesi hastalığının kıl dibinde mevcut olan ter yada yağ bezinin akış kanallarında herhangi bir tıkanıklık söz konusu olduğunda ter veya yağ salgılarının geri tepmesiyle oluştuğunu belirtmektedir. Geri tepen salgı doku içinde küçük birikintiler oluşturduğundan ve bölge salgısında protein bulunduğundan doku içinde meydana gelen sıvı birikintisinin kötü koku ve iltihaplanması kaçınılmaz olmaktadır.

Minik bir kist gibi biriken sıvının içine mikropta karıştığında iltihaplanmalar başlar ve bölge kapalı kutu olduğundan meydana gelen iltihaplanma sürekli ilerleme gösterir. Sivilceye benzer yapıda başlayan bu küçük sorun ilerleyerek cilt altında bir yada birden fazla apsenin meydana gelmesine sebebiyet verir.

HS Bulaşıcı mıdır?

Herhangi bir bulaşma riski söz konusu değildir. Bazı ailelerde birden fazla kişide ortaya çıkması bulaşıcı olduğunu düşündürüyor olsa da köpek memesi hastalığı kişiden kişiye bulaşma eğilimi olan bir hastalık değildir. Ailede birden fazla kişide görülme sebebi genetik yatkınlıktan kaynaklı olabilmektedir. Ancak anne yada babasında hidradenit olan bir bireyde mutlaka görülür diye bir kaide yoktur. Bununla beraber ailesinde hiç HS hikayesi olmayan birinde de ortaya çıkabilmektedir.

Köpek Memesi Nasıl Teşhis Edilir?

Konusunda tecrübeli bir hekim yapacağı göz muayenesi ile HS teşhisini net bir şekilde koyabilir. Daha önce HS ile karşılaşan bir birey bir sonra ki oluşumlarda kendi kendine de anlayabilir. Belirtileri her ne kadar bireye göre değişiklik gösterse de karmaşık bir hastalık olmadığı bilinmelidir.

Belirtileri Nelerdir?

– Kokulu ter salgısı ve yağlı olan bölgelerde sivilce benzerinde meydana gelen oluşumlar.
– Küçük boyutlu bir yada birden fazla şişlik.
– Bölgede ağrı ve kızarıklık
– Cilt üzerinde fazlalık varmış gibi katlantılar görülmesi
– Sivilce benzeri yapının ilerleyerek çıban şekline dönmesi
– Tedavi aksadıkça çeşitli boyutlarda apseler meydana gelmesi
– Kötü kokuya sahip akıntılar
– Ağrılı süreç bittikten sonra cilt altında nohut şeklinde sert şişliklerin oluşması
– Patlama söz konusu olduğunda delikler görülmesi

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi – Ameliyatsız –

Bakterilerden dolayı oluşan mikrobik bir hastalık olduğundan doktorunuz öncelikle antibakteriyel yani antibiyotik özelliği bulunan bir merhem ile tedaviye başlayacaktır. Ancak merhem cilt altında problemin köküne nüfuz edemeyeceği için çok fazla bir etkisi olmayacaktır. Bu sebeple ağızdan alınacak bir antibiyotik gerekmektedir. İğne yoluyla yapılabilir olsa da çok gerekli değildir. HS koltuk altında ise kol vücut ile birleştiğinde ağrı kaçınılmaz olabilir. Mevcut ağrıyı azaltmak için ağrı kesici tabletler tercih edilebilir. Diğer cilt hastalıklarının çoğunda kullanılan lazer veya radyo frekans gibi yöntemler bu konuda etkili değildir.

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi – Ameliyat –

Ameliyatsız yöntemde bahsettiğimiz antibiyotik kapalı alanlarda çoğunlukla tek başına yeterli olmayacaktır ve tedavi edemeyecektir. İlaçla tedavi başarı göstermediğinde bu süreç içerisinde hastalık ilerleyecek ve apseleşecektir. Burada en doğru yaklaşım küçük bir kesiyle apse yada apselerin boşaltılması olacaktır. Apse boşaltıldıktan sonra hastanın şikayetleri azalacak ve hastalık iyileşmeye başlayacaktır. Apselerin boşaltımı yapıldıktan sonra antibiyotik kullanmaya devam edilmelidir. Köpek memesi hastalığının sürekli oluşması bölgede tüneller, granülomlar, nodüller ve ciltte kalınlaşmaya sebep olur. Bu durum hastalığın tekrarlamasında rol oynayan bir etkendir.

Hastalık süreklilik kazandıysa, devamlı tekrarlıyorsa, bölgede bulunan cilt kalitesi bozulduysa sorunlu deri klasik yöntemlerle kesilerek çıkarılır. Eğer çıkarılması gereken deri alanı büyük çaptaysa bu bölgeye deri nakli gerekebilir.

Nasıl Önlenir?

Hastalığı hiç yaşamayan ve hatta duymayan bir bireyin önlem almak istemesi mümkün değildir. Yaşamayan birinin önlem alması gereklide değildir. Çok nadir karşılaşılan bu hastalığa daha önce bir kez yakalanan bir kişinin herhangi bir tekrarlamaya karşı önlem alması doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü aynı bölgede birden fazla meydana gelmesi orada ki cildin deforme olmasına ve kalıcı hasarlar bırakmasına sebep olacaktır.

Yazımızda detaylı bir şekilde ele aldığımız hastalığın mikroplardan dolayı oluştuğunu ve buna istinaden mikrobik bir hastalık olduğunu sıklıkla belirttik. Bölgede bulunan mikropları azaltmak veya tamamen yok etmek hastalığın tekrarlama ihtimalini düşürür veya ortadan kaldırır.

Klorheksidin (clorhexidin) kullanımı, deri bölgesinde bulunan mikropları deriye herhangi bir zarar vermeden %99.99 oranında öldürebilir. Bu sayede hastalığın oluşması yada tekrarlaması da yüksek oranda önlenmiş olur.

Klorhexidin maddesi ağız gargarası, deri antiseptiği, diş macunu, tıbbi aletlerin dezenfeksiyonu gibi farklı alanlarda üretimi vardır ve bir çok alanda kullanılmaktadır. Cilt için tercih edilen antiseptikler göz önüne alındığında klorheksidin glukonat maddesi en güvenilir olanıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir