Aşırı terleme diğer adıyla hiperhidrozis dendiğinde daha çok koltuk altı akla gelir ve gerçekten rahatsız edicidir ama aslında makat bölgesi terlemesi de düşünülenden sıktır ve koltuk altı terlemesinden çok daha fazla rahatsız edicidir. Koltuk altı terlemeleri için üretilen ürünler anal bölgenin deri yapısından dolayı bu bölgede kullanımı zordur.
Ruhsal durum; Aslında herkeste terleme olur ancak bazı kişilerde aşırı olur işte sorun olan ve hastalık olarak kabul edilen bu aşırı terlemedir. Hiperhidrozisin net sebebi bulunamamıştır. Sempatik aktivite yüksekliği suçlanan ten nedendir. Kişinin heyecanlanması, korkması, strese girmesi gibi sempatik aktiviteyi artıran durumlar terlemede de artışa neden olur.
Ortam ısısı; Ortam ısısı yüksekse yani yaz mevsimlerinde ya da kışın odanın ısısının yüksek tutulması var olan şikayetleri artırır.
Aşırı kilo; Kalçaların arasının normalde devam eden havalanmasını engeller, havalanma engellenince oluşan ter buharlaşamaz, daha fazlaymış gibi algılanır ve rahatsız eder.
Mayasıl ( anal dermatit); Buradaki sorun aslında terlemeden değil deri rahatsızlığından kaynaklanan bir durumdur ama devam eden bir ıslaklı vardır.
Sistemik hastalıklar; Zehirli guatr, şeker hastalığı gibi hastalıklar eşlik edebilir.
Anüste kötü koku; aşırı terlemeye kötü koku da eklenebilir, kötü kokunun sebebi bölgede mikrop yoğunluğunun fazla olması ve bu bölge terinin protein de içermesidir.
Makatta kaşıntı; Terin kimyasal yapısı deriyi tahriş eder ve kaçıntıya neden olabilir.
Anüs civarında kızarıklık; Yine terdeki kimyasal maddelerin deride yaptığı tahrişe bağlıdır.
Kıyafetlerde ıslaklık; hastayı asıl rahatsız daha doğrusu tedirgin eden bulgu budur. Kişi oturduğu koltuktan kalkarken pantolonun ıslanmış olabileceği korkusu yaşar.
– Öncelikle varsa sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Varsa zehirli guatr , şeker veya başka hastalık varsa bunlar tedavi edilmelidir.
– Fazla kilolar verilmelidir.
– Anal dermatit yani mayasıl varsa Pruzon Merhem veya benzeri ilaçlarla tedavisi yapılmalıdır.
– Daha ince kıyafetler tercih edilmelidir.
– Yaşanılan ortam mümkün olduğunca serin tutulmalıdır.
Yaşanan rahatlığı minimize etmek için palyatif tedbirler alınmalıdır. Bu palyatif tedbirlerin en kolay uygulananı kalçaların arasına kağıt havlu veya tuvalet kağıdı koymak, kağıt rahatsız ediyorsa el büyüklüğünde penye bir kıyafet parçası da konabilir. Kalçaların arasına konan havlu veya penye ortaya çıkan teri emerek terin verdiği rahatsızlığı engeller, kalçaların birbirine sürtünmesini engeller, bölgenin havalanarak terin buharlaşmasını sağlar.
Tüm bu önlemlerle beklenen sonuç elde edilemiyorsa geriye tek tedavi yöntemi kalmaktadır.
En etkili tedavi yöntemi botoxdur. Cerrahi yani ameliyatla tedavisi yoktur.
Koltukaltlarında olduğu gibi burada da botox güvenle kullanılmaktadır. Botox botilismus toksini denilen mikroplara ürettirilen bir ilaçtır, en yaygın kullanıldığı yer kırışıklık tedavisi olmakla birlikte tıbbın bir çok alanında kullanılmaktadır.
Uygulandığı bölgede sempatik aktiviteyi azatlara oluşan ter miktarını azaltır. Özellikle terlemenin çok rahatsız ettiği yaz aylarında hastanın rahatlamasında ciddi katkı sağlar. Terlemenin şiddetine göre doz belirlenir ancak minimum 100 Ünite yapılmalıdır. Botoks uygulandıktan 10-15 gün sora beklenen sonucu verir, bu etki yaklaşık 3-4 ay devam eder, 4 aydan sonra etkisi giderek azalır ve 7 ayda aşağı yukarı sıfırlamış olur. İstenmesi halinde şikayetler yeniden rahatsız edici düzeylere geldiğinde ikinci seans yapılabilir. Her uygulamada etkisi giderek daha uzun süre devam eder.
Yukarıda belirtildiği gibi tıbbın bir çok alanında (kırışıklık, migren, anal fissür, kas spazmları, serebral palsi, kilo verme, anismus, şaşılık, diş gıcırdatma gibi) güvenle kullanılmaktadır. Keskin bir zehir olmasına rağmen kullanılan doz çok düşük olduğu için bu güne kadar tespit edilmiş ciddi yan etkisi yoktur. Prospektüsünde bahsedilen yan etkiler çok seyrek rastlanmaktadır.
Terlemeyi azaltan herhangi bir bitki olmadığı için bitkisel çözümü de yoktur, çeşitli kürler önerilse de hiçbir etkisi olmaz. Bitkisel karışımlarla ilgilenmek yerine bireysel olarak sebep olabilecek ihtimalleri ortadan kaldırmak daha akıllıca yaklaşım olur.
Bechara, F. G., Sand, M., Achenbach, R. K., Sand, D., Altmeyer, P., & Hoffmann, K. (2007). Focal hyperhidrosis of the anal fold: successful treatment with botulinum toxin A. Dermatologic surgery, 33(8), 924-927.
Wollina, U., & Konrad, H. (2002). Botulinum toxin A in anal fissures: a modified technique. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 16(5), 469-471.
Bu çalışmada anal fissür için yapılan hastalarda terlemenin de azaldığı gözlemlenmiş.