Seboreik Keratoz Nedir, Nasıl Geçer?

Seboreik keratoz bir tür tümördür. Derinin en sık karşılaşılan iyi huylu tümörüdür (1). Orta yaşta görülmeye başlar yaş ilerledikçe daha sık karşılaşılır. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte kişiyi yaşlı göstermesi koyu renkli olması gibi sebeplerle estetik olarak rahatsız eder.

Cildin üst tabakasının kabalaşması ile oluşur. Sıklıkla koyu kahverengidir ama sütlü kahve hatta kirli sarıya çalan renklerde de olabilir. Büyüme ve yakın bölgelerde yenilerinin çıkması yaygındır.

Orta yaştan sonra giderek daha sık görülür, beynimiz böyle algıladığı için yaşlılık lekesi gibi değerlendiririz. Sıklıkla siğil ile karışır ama siğil gibi bulaşıcı değildir. Tedavileri aynı şekilde yapıldığı için karıştırılmasının önemi yoktur. Siğile (verruko vulgaris) benzediği için senil verru, seboreik verru gibi isimler de kullanılmaktadır.

seboreik keratoz nedir, nasıl geçer?

Seboreik Keratoz Nasıl Anlaşılır?

Belirtiler hastalığın başlangıç zamanından muayene edildiği zamana kadar geçen süreye göre değişir. Başlangıçta çok belirsiz kirli sarı, sütlü kahve renginde deriden çok az kabarık bir lezyonken zamanla deriden 1 cm kabarık siyaha yakın bir görünümde olabilir.

Diğer hastalıklardan ayırt etmeye de yarayan belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kirli sarı ile koyu kahverengi arasında değişen leke gibi görünür.
  • Erken dönemde pürüzsüzdür.
  • Zaman geçtikçe pütürlü, çizgili karnabahar görünümü alır.
  • Yer yer siyah noktalar vardır.
  • Genellikle yuvarlağa yakın görünür ama şekilsiz de olabilir
  • Tek başına olabildiği gibi çapları 1-30 mm arasında değişen ve çok sayıda da olabilir.
  • Görsellik dışında fiziki şikayet yapmaması karakteristiktir.
  • Kenar çizgileri nettir.
  • Koyu renkli benlere benzese de üzerlerinin pütürlü olması ayırt etmeye yarar.
  • Sert silindiğinde deriden ayrılıp gelebilir.

Seboreik Keratoz Tehlikeli midir?

Ciddi tehlikesi yoktur. Giderek büyüyebilir ve yenileri çıkabilir. Bulaşıcı değildir ama bir kişide yüzlercesi olabilir. Yani tek tehlikesi giderek yaygınlaşmasıdır. İleri yaşta görüldüğü için kanser olabildiğinden ya da kanserleşebileceğinden korkulur ama kansere dönüştüğü yönünde bilgi yoktur.

Bir diğer tehlikesi de kanser olan bir soruna yanlışlıkla seboreik keratoz teşhisi konmasıdır, çok seyrek de olsa böyle bir sorun yaşanabilir. Tecrübeli bir doktorun karıştırması zordur.

Oluşmasında ki Nedenleri Nelerdir?

Genetik nedenler

Bazı ailelerde daha sık görülmesi genetik yatkınlık olduğunu gösterir, ailenizde varsa sizde olma ihtimali ailesinde olmayan kişiden daha fazladır (2).

Yaş

Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar çok yaşlı kişilerde çok daha yaygındır, derinin yıpranması ve doğal şartlar seboreik keratoz oluşmasına neden olur (3).

Güneşe maruziyet

Güneşi daha çok gören bölgelerde sık görülmesi güneşin de etkili olabileceğini düşündürür.

Seboreik Keratoz Kanserleşir mi?

Yapı olarak kansere benzemesi, kanserin daha sık görüldüğü yaşlarda ortaya çıkması kanser olabileceğini ve kansere dönüşebileceğini düşündürür, bu durum hastaları da tedirgin edebilir ancak hastalığın kanserle ilişkisi yoktur ve kansere dönüştüğü yönünde az sayıda bilimsel çalışma vardır (4).

Tecrübeli bir doktor kanserle farklarını bildiği için karıştırmaz. Bazı belirtileri deri kanserine benzediği için şüpheye düşülürse doğru yaklaşım parça (biyopsi) alınır ve patolog tarafından incelenerek kesin teşhis konur.

Seboreik Keratoz Bulaşır mı?

Hayır bulaşıcı bir hastalık değildir. Çok benzeyen verrüko vulgaris yani siğil HPV ( human papillom virüs ) ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Siğil olmadığından emin olunursa bulaşmayacağından da emin olunabilir. 

Seboreik Keratoz Krem İle Geçer mi?

Hayır hiçbir ilaç tedavi edemez. Deri üzerindeki ölü tabaka kaldırılmadıkça tedavi olmaz. Kremlerle bu ölü tabakanın uzaklaştırılması mümkün değildir. Bazı bitkisel adıyla satılan solüsyonlar satılmaktadır ancak bitkisel adıyla satılsa da bunlar yoğun asit içeren ve ciddi kimyasal yakıcılardır. Kimyasal madde ile yakmak son derece tehlikelidir ve ciddi yanıklara neden olabilir. Doğru yaklaşım milyonlarca hastada kullanılıp olumlu sonuç alınmış yöntemlerdir ve bu yöntemlerin en başarılısı radyo frekanstır.

Kremlerden daha agresif etki gösteren bölgesel ürünler kullanılmaktadır, merhem yapısındaki bu ilaçlar 4 ay gibi uzun süreli kullanım gerektirmesi, tamamen yok etmemesi ve sık tekrarlaması sebebiyle tercih edilmez. Bu merhemler 3 farklı madde içermektedirkalsipotrien, tazaroten ve imikimod. Bunlardan imikimod Aldara Merhem ve İmidara merhem adlarıyla Türkiye de satılmaktadır, diğerlerinin Türkiye’de satışı yoktur. 

Seboreik Keratoz Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin temelini deri üstündeki ölü plakın deriden uzaklaştırılmasıdır.

Derinin en üst tabakasına yapışık duran bu tümörü uzaklaştırmanın bir çok yöntemi vardır. Bunlar içinde en başarılısı radyo frekanstır.

Tedavi yöntemlerini başarısına göre şöyle sıralayabiliriz;

Radyo frekansla tedavi

Radyo dalgalarının kontrollü bir şekilde istenmeyen tabakayı olduğu yerden kaldırma esasına dayanır. Renkli tabaka normal deri katmanından ayrılır ve doku temizlenmiş olur. Radyo frekansla tedavi en başarılı yöntemdir (5), iyileşme daha hızlıdır, iz kalmaz, uyuşturmayı gerektirmeyecek düzeyde hafif acı olur, tekrar etmez. Tecrübeli ellerde mükemmel sonuç elde edilebilir.

Koterle tedavi

Elektrik enerjisinin ısıya dönüşmesi sonucu istenmeyen hastalıklı tabaka yakılır, alttaki temiz deriye kadar inilir. Radyo frekans kadar olmasa da başarılı bir yöntemdir. Diğer teknolojilerin olmadığı kliniklerde kullanılır.

Lazerle seboreik keratoz tedavisi

Lazer ışığının taşıdığı ısı enerjisi ile yakma işlemidir (5). Lazer kelimesinin çekiciliği dışında üstünlüğü yoktur, sonuçları koterden daha kötüdür. Işığın yakacağı tabaka koter veya radyo frekans kadar kontrollü değildir çünkü ışığın ne kadar derine kadar yakacağı kontrol edilemez .

Krioterapi

Eksi 160 dereceye kadar soğutularak tabakanın donup çürümesi sağlanır. Deri katmanlarının istenmeyen bir şekilde donması ve istenmeyen derinliklerde doku kaybı oluşabilir. Uygulaması pratik olsa da seans gerekmesi veya çukurlar olması yan etkileri vardır.

Kazıyarak tedavi

Hastalıklı tabaka sert bir şekilde silerek ya da neşterle kazıyarak uzaklaştırılır. Kanayan tabakaya kadar inilmezse tedavi eksik kalır, kanayan tabakaya kadar inilirse uzun süre rahatsız edici kanama olabilir. En başarısız yöntem olduğu için pek tercih edilmez.

Seboreik Keratoz Evde Tedavi Edilir mi?

Yukarıda yazılan ve teknoloji gerektiren uygulamalar ancak doktor tarafından yapılabildiği için evde uygulanamaz. Kazıma tedavisi uygulanabilir ama acılı ve kanamalı bir işlem haline gelebileceğinden doğru bir yaklaşım olmaz diğer taraftan doktor muayene etmeden önce gerektiğinde parça alıp patolojik inceleme yaptırabileceği için evde böyle bir risk de yaşanabilir. Doğru yaklaşım bu konuda tecrübeli bir doktordan hizmet almaktır.

Seboreik Keratoz Bitkisel Tedavisi

Deri üzerinde ve deri ile bütünleşmiş bir yapı olduğu için bitkisel ürünlerle onu yerinden sökmek zordur ve sağlıklı bir şekilde tedavi edilemez. Her ne kadar instagramda akıl dışı görsellerle % 100 başarı, kesin tedavi gibi paylaşımlar olsa da bunların çoğu şarlatanların üretip satmaya çalıştığı ürünlerdir dikkat edilmelidir.

Seboreik Keratoz Bulaşır mı?

Kesinlikle bulaşıcı değildir, bir insandan başka bir insana asla bulaşmaz ancak aynı bölgede ve çok benzer bir görünüme sahip olan siğil yani HPV bulaşıcıdır. Uzman doktora bu ayrımı yaptırıp kesin teşhis koydurmadıkça siğil olabileceği düşünülüp bulaşıcıymış gibi davranılmalıdır.

Seboreik Keratoz Kimlerde Olur?

Orta yaşı geçen herkeste görülebilen bir sorundur. Her iki cinste de görülmekle beraber erkeklerde biraz daha sık rastlanır. Yağlı cilt ve saç yağlanması fazla olan kişilerde daha sık rastlanır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir