Makattan Kan Gelmesi Neden Olur, Neyin Belirtisi?

Makattan kan gelmesinin en yaygın nedenleri arasında hemoroid, kabızlık, anal fissür, fistül, kolorektal kanser ve inflamatuar bağırsak hastalığı bulunmaktadır. Daha nadir görülen sebepler arasında ülser, enfeksiyonlar, anal polipler ve gastrointestinal sorunlar yer almaktadır.

Makat kanaması genellikle kişinin dışkıladığı esnada tuvalet kağıdında, dışkı çevresinde yada iç çamaşırında küçük bir miktarda görülebilir.

Makattan kan gelmesi ciddiye alınmalı ve altında yatan sebebin belirlenebilmesi için muayene olunması önerilmektedir.

Kanamanın meydana geldiği bölgenin utanç verici olduğu düşünülmesinden dolayı hastalar genellikle çekinmekte ve muayene olmayı geciktirmektedir. Ancak kanama süreklilik arz ediyorsa kişi çekinmemeli ve mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu tarz bir erteleme altta yatan hastalığın ilerlemesine ve gelecek dönemde hem şikayetlerin artmasına hem de tedavinin sürecini uzatmaya sebep olabilmektedir.

Makattan kan gelmesi

Makattan Kan Gelmesinin Sebepleri Nelerdir?

Tıp dilinde rektal kanama olarak adlandırılan makat kanaması az önce de değindiğimiz gibi pek çok rahatsızlıktan dolayı meydana gelmektedir. Genellikle anal fissür (makat çatlağı), hemoroid (basur) gibi problemlerden dolayı görülürken nadiren de olsa kolorektal kanser gibi daha ciddiye alınması gereken hastalıklardan dolayı oluşabilmektedir.

Altta yatan sebebin belirlenebilmesi için vakit kaybedilmemeli ve mutlaka doktora başvurulmalı ve muayene ile beraber ek tetkikler yapılması gerekebilmektedir.

Makat kanamasına sebep olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz

Hemoroid (Basur)

Hemoroid diğer adıyla basur anüs bölgesinde en çok görülen hastalıktır. Yetişkin nüfusun neredeyse yarısında basur olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Anüs bölgesinde meme meydana gelmesi yada anüs çevresinde çıkıntılar oluşması ile anlaşılan hastalık iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Memenin anüs içerisinden dışarı doğru çıkan tipine iç hemoroid, anüs çevresinde çıkıntılar şekilde olmasına ise dış hemoroid denilmektedir.

Ancak iç hemoroid memesini dışarıda görüp el yordamıyla fark eden hastaların büyük bölümü bunu dış basur olarak tabir etmekte ve araştırmalarını bu yönde yapmaktadır. Oysaki bu dış değil iç basurdur ve en sık karşılan hemoroit tipi iç hemoroittir.

Erkeklerde ve kadınlarda neredeyse eşit düzeyde görülen basur hastalığı bebek veya çocuklarda görülmemektedir. Bunun sebebi ise hemoroid hastalığının oluşumunda uzun yılların rol oynamasıdır.

İç basur hastalığı 4 evreden oluşur. İlk evrede kanama şikayeti tek başına görülürken, diğer evrelerde şişlik, ağrı ve kaşıntı gibi şikayetler olabilmektedir.

Basur ile ilgili daha ayrıntılı yazılarımıza https://www.ideatip.net/hemoroid bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Makat Çatlağı (Anal Fissür)

Anüste küçük bir çiziğin (cam çiziği hissiyatına benzetilir) oluşması ile meydana gelen anal fissür problemi çoğunlukla tuvalet kağıdında bir kaç damla kan görülmesine sebep olabilmektedir. Kanamanın yanı sıra şiddetli acı ve ağrılara neden olan anal fissür de makat bölgesinin sık görülen rahatsızlıklarından biridir.

İlk oluştuğu evrelerde akut sonrasında ise kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Başlangıç aşamasındaki fissür vakalarının büyük çoğunluğu dışkılama alışkanlıklarına dikkat edilip, merhem kullanımıyla kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak kronikleştiğinde tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak tedavisi günümüzde botox yöntemiyle 3 dakika kadar kısa bir sürede ameliyatsız şekilde mümkündür.

Anal fissür ile ilgili daha ayrıntılı yazılarımıza https://www.ideatip.net/anal-fissur bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Makat Apsesi

Anüste meydana gelen apseler kanama ile birlikte ağrı, yanma, kaşıntı, iltihap ve kötü koku gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Anüs bölgesinde meydana gelen dört tip apse vardır. Apse boşaltma işlemi minimal kesiler ile mümkün olabilmektedir.

Makat apsesi ile ilgili daha ayrıntılı yazımıza https://www.ideatip.net/makat-apsesi-neden-olur-tedavisi-nasil-yapilir bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Kalın Bağırsak Polipleri

Bağırsağın iç yüzeyinde meydana gelen anormal dokular kalın bağırsak polipleri olarak isimlendirilir. Fazla kilo, sigara tüketimi, ülseratif kolit, crohn hastalığı, stres ve hareketsiz yaşam tarzından dolayı ortaya çıkabilmektedir. Makattan kan gelmesinin yanı sıra kabızlık, ishal, ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

Poliplerin ilerleyerek kansere yol açmaması için vaktinde teşhisiyle tedavi uygulanması önem arz etmektedir.

Kabızlık

Kabızlık problemi yaşayan bireylerin sert dışkılaması ve aşırı ıkınması, anal fissür ve hemoroidlerin zarar görmesine yol açabilir ve bu durum makattan taze kan gelmesine neden olabilir.

Makat Kanaması Nasıl Geçer?

Makat kanamasının sona ermesi için altta yatan rahatsızlığın tespit edilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla hemoroid yada anal fissür sebep olsa da, nadiren daha ciddi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu sebeple hastalar doktora başvurarak muayene olmaktan çekinmemelidir. Bir çok hasta utandığı için muayene olmaktan kaçınmakta ve evde kendi uyguladığı yöntemlerle sadece hastalığın ilerlemesine ve şikayetlerin artmasına sebebiyet vermektedir.

Makat Kanaması hakkında sık sorulan sorular

Makat kanamasının en sık karşılaşılan sebeplerini hemen üst kısımda detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Makatta kanama ile alakalı sık karşılaşılan sorular şunlardır;

Makatta kanama tedavisi nasıl yapılır?

Makat kanamasının altında yatan hastalık teşhis edilmeli ve kanamanın sona ermesi için bu hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Makat kanaması tedavisi diye bir durum söz konusu değildir. Makatta kanamaya yol açan hastalık tedavi edilmelidir.

Makatta acı ve kanama neden olur?

Makatta acı ve kanama ilk olarak akıllara makat çatlağı ve basur hastalıklarını getirmektedir. Ancak her hastanın şikayetleri bu hastalıklar olduğu anlamına gelmemekte olup net teşhis için mutlaka muayene olunması gerekmektedir.

Makat kanaması için hangi doktora / bölüme gidilir?

Makat kanamasına sebep olan hastalığın teşhisi ve tedavisi için öncelikle proktoloji uzmanına başvurulmalıdır. Makat hastalıkları konusunda tecrübeli olan ve yalnızca bu hastalıklarla ilgilenen genel cerrahi uzmanlarına proktoloji uzmanı denilmektedir. IDEA Kliniklerin tümünde proktoloji konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanları hizmet vermektedir.

Kabızlık makatta kanama yapar mı?

Mevcut hemoroid ve anal fissür rahatsızlığı kabızlıktan dolayı sert dışkılamalarda kanamaya sebep olabilmektedir.

Makatta yanma ve kanama neyin belirtisi olabilir?

Yanma ve kanama çok farklı sebeplerle olabildiği için ayrı başlıklar halinde ele almak gerekir.

Makatta Yanma Nedenleri

Sıklık sırasıyla şu hastalık ve sorunlar yanmaya neden olabilir;

  • Anala fissür (makatta yırtık, makat çatlağı)
  • Anal erozyon (makatta yüzeysel sıyrık olur)
  • Mayasıl (anal dermatit)
  • Anal ragad (çizik gibi basit çatlaktır)
  • Acı tüketini
  • Makat siğili (kondilom)
  • Bağırsağın son kısmında aft benzeri sorun olması(soliter rektal ülser)

Makattan Kanama Nedenleri

Akla ilk gelen hastalık sanki tek sebepmiş gibi basurdur ama basur dışında bir çok kanama sebebi vardır;

  • Makat kanseri
  • Rektum kanseri
  • Makat çatlağı
  • Soliter rektal ülser
  • Mayasıl (kaşımaya bağlı)
  • Fistül
  • Kondilom
  • Travmalar
  • Ters ilişki

Acı biber makatta kanama yapar mı?

Acı yemek nasıl ağzımızda, dudağımızda, dilimizde kanama yapmıyorsa benzer şekilde makatta da kanama yapmaz ama acının verdiği yanma hissi ve bir türlü rahatlayamama hissi kişinin tuvalette daha fazla vakit geçirmesine ve bu süre zarfında daha fazla ıkınmasına neden olur. İşte daha fazla ıkınmak ve tuvalette fazla kalmak kanamaya neden olabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir