Amerika’da eczanelerde ve internette satışı yapılan yeşil çay ekstresi içeren HPV tedavisinde kullanılan bir kremdir. Benzeri Veregreen Krem aynı içerikli ve aynı amaçla kullanılan Avrupa’da satılan bir üründür (1)
Kondilom tedavisinde etkili olarak kullanılabileceği konusunda FDA onayı vardır (2). FDA onayı olması ürünün güvenle ve yüksek başarı oranıyla kullanılabileceği yönünde bir veridir.
İçeriğinde yeşil çay ekstresinden elde edilen sinekateşinlerden (sinecateshins) kateşin (cateshin) adlı öz vardır.
Erişkin ve çocuk olarak iki formda üretilmektedir., çocuklar için üretilen formunda % 10 kateşin vardır, erişkiler için üretilen formunda % 15 kateşin vardır. Geri kalan % 85-90 lık kısmı krem dolgu maddelerinden oluşur ama etkili olan madde kateşindir. Yeşil çay ekstresinin yani sinekateşinlerin HPV tedavisinde etkili olduğu FDA tarafından onaylanmıştır.
HPV tedavisinde kullanılmaktadır, daha çok kondilom denilen genital siğil ve anüs siğilinde önerilir. Bu bölge siğillerinin tedavisinde tek başına yeterli olması zordur, daha çok küçük siğillerin tedavisini yapmak mümkün olabilir. Asıl kullanım alanı radyo frekans veya koterle kondilomlar yakıldıktan sonra tekrarın engellenmesidir.
Gerek radyo frekansla tedavide gerekse koterle yakmada çoklu seanslar gerekebilmektedir. Tedaviye alınan hatada 2 seansta bitebildiği gibi 10 seans da sürebilmektedir. Burada en önemli faktör hastanın bağışıklık sisteminin gücü ve virüsün virülansı yani çoğalma hızıdır. Mesela organ nakli, kanser sonrası kemoterapi sonrasında olduğu gibi bağışıklığın baskılandığı durumlarda 10-20 seans gerekebilmektedir.
Kremin en gerekli olduğu ve en iyi cevap alındığı yer kondilom tedavisi sonrası oluşan yara bakımı ve o bölgede tekrar siğil çıkmasını engellemedir (3)
Kateşinlerin asıl etkisi antiviral olmasıdır, uygulandığı bölgede enzimler üzerinden etkili olarak virüslerin yok olmasını sağlar. Uygulandığı bölgede bağışıklık mekanizmasını uyararak artı etki sağlayacağı yönünde görüşler vardır. Kremin içeriğindeki diğer maddeler yara iyileşmesine olumlu etki sağlar. Kateşinler kanser hücrelerinin de yok olmasında etkilidir.
Etki mekanizmasının izahı konusunda bilimsel veriler şöyledir;
Sinekateşinler, mikromolar aralıktaki konsantrasyonlarda çeşitli enzimlere karşı spesifik inhibisyon gösterdi. Matriks metalloproteinaz-1 dışında, test edilen tüm proteazlar doza bağlı bir şekilde inhibe edildi. Bazı lipoksijenazların belirgin şekilde inhibisyonu gözlendi. Siklooksijenazlar da, siklooksijenazların indüklenebilir formu olan siklooksijenaz-2’ye karşı daha fazla inhibisyonun hafif seçiciliği ile inhibe edildi. Ekstrasellüler sinyalle regüle edilen kinazlar 1/2 (insan papilloma virüsü tümör hücresi büyümesine dahil olan) aynı zamanda yüksek konsantrasyonlarda sinekateşinler tarafından inhibe edilirken, epidermal büyüme faktörü reseptörü şaşırtıcı derecede düşük konsantrasyonlarda inhibe edildi. Buna karşılık, çeşitli büyüme faktörlerinin karşılık gelen reseptörlerine bağlanmasının inhibisyonu görülmedi, bu da sinüs kateşinlerin inhibe edici aktivitesinin özgünlüğünü vurguladı. (4)
Yukarda belirttiğimiz gibi HPV’nin başlangıç düzeyinde tek başına tedavi amacıyla kullanılabilir ve günde iki defa bölgede ince bir tabaka oluşturacak kadar sürmek yeterlidir. Tedavi amacıyla uygulandığında tercihen 4 ay aralıksız kullanılmalı, lezyonlar tamamen bittiyse bırakılmalıdır. Kullanılırken doktor kontrolüne giderek durumdan emin olmak doğru bir yaklaşım olur.
Anal ve genital siğil yakma sonrası tekrarı engellemek için kullanılacağında günde üç defa bölge duru suyla iyice yıkanmalı, kağıt havlu ile kuruladıktan sonra bölgeye geniş bir şekilde sürülmelidir. Yine ince bir tabaka yeterli olur. Doktorun önerdiği doğrultuda seanslara gidilmeli, her uygulamanın ertesi gününden itibaren krem sürülmelidir. Son seanstan 2-3 ay geçtikten sonra doktor bittiğini söylediyse krem bırakılabilir (5).
Yüz ve el siğillerinin tedavisinde de etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar vardır (6). Ancak bu bölge siğillerinin diğer yöntemlerle tedavisi zor olmadığı için onlar tercih edilebilir. El yüz bölgesinde çok yaygınsa ve tedaviye direnç gösteriyorsa bu durumda bu bölgelerde de kullanılabilir (6).
Türkiye’ye ithalatı ve Türkiye’de satışı yoktur. Bir süre önde el atından gerilip tezgah altında satışı yapılıyordu ancak artık o şekilde de satışı da yoktur. Tek yolu yurt dışında tanıdıklar aracılığıyla satın almaktır. Yurt dışından satın alınacaksa tercihen 30 gramlık olanlardan ve mümkünse birden fazla kutu alınmalıdır ki tedavisi yarım kalmasın.
Satıldığı ülkeye göre değişmektedir. Amerika’da bazı sitelerde 1.500 dolar gibi uçuk sayılar olsa da bu akıl dışıdır ve muhtemelen o fiyattan satışı yapılmamaktadır.
Kanada’da canadapharmacyonline sitesinde 92 Kanada dolarına satış yapılmaktadır.
Amerika’da eaglepharmacy sitesinde 125 Amerikan Dolarına satış yapılmaktadır.
Bunlar % 15 oranlı 30 gramlık tüp olanların fiyatıdır. Çocuklarda önerilen % 10’luk olanların ve 15 gr olanların fiyatları daha farklıdır ama yetersiz kalacağı için onların fiyatları araştırılmadı.
Belirlenmiş bir yan etkisi yoktur, seyrek olarak alerji ve bu alerjiye bağlı deri hasarları ve buna bağlı kaşıntı, kızarıklık yanma gibi şikayetler görülmüştür, alerji gelişmesi durumunda kullanıma ara verilmelidir. Kremi kesmeyi gerektirecek düzeyde ciddi yan etki çok seyrektir. (7)
Emzirme döneminde kullanmanın sakıncası yoktur ancak gebelik dönemiyle ilgili yeterli bilimsel çalışma olmadığı için jinekoloğun görüşü alınmadan kullanılmamalıdır.
Referanslar
1- Bhatia, N. (2012). Overview of HPV-related Dermatoses and Applications of Sinecatechins Ointment. Current Dermatology Reports, 1(4), 161-167.
2- Stockfleth, E., & Meyer, T. (2014). Sinecatechins (Polyphenon E) ointment for treatment of external genital warts and possible future indications. Expert Opinion on Biological Therapy, 14(7), 1033-1043.
3- Tyring, S. K. (2012). Effect of sinecatechins on HPV-activated cell growth and induction of apoptosis. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 5(2), 34.
4- Tyring, S. K. (2012). Sinecatechins: effects on HPV-induced enzymes involved in inflammatory mediator generation. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 5(1), 19.
5- On, S. C. J., Linkner, R. V., Haddican, M., Yaroshinsky, A., Gagliotti, M., Singer, G., & Goldenberg, G. (2014). A single-blinded randomized controlled study to assess the efficacy of twice daily application of sinecatechins 15% ointment when used sequentially with cryotherapy in the treatment of external genital warts.
6- Clouth, A., & Schöfer, H. (2015). Treatment of recalcitrant facial verrucae vulgares with sinecatechins (greentea catechins) ointment. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 29(1), 178-179.
7- Masters, K. P. (2009). Sinecatechins (Veregen) for external genital and perianal warts. American Family Physician, 80(12), 1447.