Plazma İle Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ben yani tıp dili ile nevüsler estetik açıdan rahatsızlığa neden olabilen cilt lezyonlarıdır. Benler cildimize rengini veren melanin isimli hücrelerin kontrolsüz olarak bir araya toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan dokulardır. Bazı benler yüzeysel bazı benler ise ciltten kabarık et benleri şeklindedir.

Estetik açıdan rahatsızlık veren benlerin tamamı ameliyatsız yöntemlerle, kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız ben tedavi yöntemlerinden en sık kullanılanlardan birisi de plazma ile ben aldırma yöntemidir. Bu yazımızda İstanbul İdea Klinikte görev yapan medikal estetik uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya Plazma ile ben sildirme ile ilgili en sık sorulan soruları cevaplandıracaktır.

plazma ile ben tedavisi nasıl yapılır

Plazma (Plexr) İle Ben Aldırma

Plazma ile ben aldırma ameliyatsız yani kesi ve dikiş olmadan uygulanan bir yöntemdir. Halk arasında plexr ile ben aldırma, plexr ile ben sildirme şeklinde de anılabilmektedir.

Plazma ile ben sildirme cerrahi yöntemlerle ben tedavisine göre oldukça avantajlıdır.

Plazma yöntemi ile ben silme işleminde amaç cildin üst yüzeyinde bulunan ve cildin renginden farklı olan dokuların buharlaştırılarak ciltten uzaklaştırılmasıdır. Plazma yöntemi sayesinde ciltte bulunan renkli melanin dokuları kontrollü bir şekilde, sağlıklı dokular zarar görmeden buharlaştırılabilmektedir.

Plazma yöntemi elektor koter ve radyo frekans cihazına benzer bir etkiye sahiptir. Ancak elektro koter ve rf yöntemi ile ben aldırma işleminde cihazlar ben dokusuna temas edilerek tedavi uygulanır. Plazma yönteminde ise plexr cihazı ben dokusuna yani cilde temas etmez. Cilde yaklaştırılan plazma cihazı sayesinde cilt ve cihaz arasında kalan hava plazmaya dönüşmekte ve bu sayede istenmeyen ben dokusunun ciltten buharlaştırılmasını sağlamaktadır.

plazma yöntemiyle ben tedavisi

Hangi Benler Plazma Yöntemi İle Alınabilir?

Benlerin birçok farklı türü bulunmaktadır. Genel olarak kabarık (yani ciltten çıkıntı halinde olan et benleri) ve yüzeysel (leke şeklinde) olan benler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Plazma cihazının gücü RF cihazına göre daha düşüktür. Bu nedenle et benlerinin tedavisinde plazma cihazı pek tercih edilmez. Cihazın gücünün düşük olması et beni tedavisinin uzun sürmesine neden olmaktadır. Bu dezavantaj yüzünden et benlerinin tedavisinde plazma yöntemi tercih edilmez. Et benleri ameliyatsız olarak RF (radyo frekans) yöntemi ile alınmaktadır.

Yüzeysel, ciltten hafif kabarık benlerin tedavisinde ise plazma yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Güneş lekesi gibi yüzeysel cilt lezyonlarının tedavisi de plazma yöntemi ile güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Plazma ile Ben Sildirmenin Avantajları

Yüzeysel benlerin silinmesinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi plazma tedavisidir. Plazma yönteminde ciltte herhangi bir kesi ve dikiş olmaması sayesinde tedavi sonrasında iz kalma riski yok denecek kadar azdır.

Plazma ile ben tedavisi tecrübeli biri tarafından yapılırsa ben aldırma sonrasında ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinde dikkatle bakınca belli olabilecek hafif bir iz kalabilir.

Plazma tedavisi oldukça pratik bir işlemdir. Çoğu zaman lokal uyuşturmaya bile gerek kalmadan birkaç dakika içerisinde uygulanabilmektedir.

Ağrı eşiği düşük olan hastalarda talebe göre lokal uyuşturma yapılır. Bu sayede ben alma işlemi tamamen acısız bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Plazma ile ben tedavisi sonrasında cilt hızla iyileşir. Ve ben alınan yer kısa sürede cildin diğer kısımları ile aynı renge kavuşur.
Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerinden birisi de krioterapi yani dondurma yöntemidir. Bu yöntemde ben dokusuna sıvı azot uygulanarak ben dokusunun çürütülerek ciltten uzaklaştırılması amaçlanır. Ancak bu yöntemde sağlıklı çevre dokuların zarar görme riski bulunmasından dolayı önerilmez.

Plazma tedavisinde çevre dokuların zarar görme riski bulunmaz. Bu sayede iz kalma riski yok denecek kadar azdır.

Plazma İle Ben Silme Nasıl Yapılır?

Tedavi öncesinde herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Alınacak ben dokusu ve çevresi antiseptik sıvı ile silinir. Daha sonra eğer hasta isterse lokal uyuşturma yapılır. İstemezse dire tedaviye başlanır.

Plazma cihazı ile cilt yüzeyinde bulunan ben dokusu kontrollü bir şekilde kademeli olarak buharlaştırılır. İşlem benin büyüklüğüne göre saniyeler içerisinde ya da dakikalar içerisinde tamamlanır.

Tedavi sonrasında doktorunuzun önereceği iz kremini kullanmanız yeterlidir.

Ben Alındıktan Sonra İyileşme Süreci

Ben alındıktan sonra işlem yapılan alan yara iyileşir gibi iyileşir. İlk olarak işlem yapılan alan kabuk bağlar. Daha sonra kabuk kendiliğinden düşer ve cilt kendisini toplayarak çevre dokularla aynı rengi alır.
Yaranın kendi kendine iyileşmesine müdahale edilmemelidir. Kabuğun vaktinden önce kaldırılmaması gerekmektedir.

Plazma ile Ben Aldırmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

Hayır. Plazma cihazı ile ben sildirmenin herhangi bir yan etkisi yoktur. Güvenle uygulanabilir.

Ben Tedavinde Kullanılan Diğer Yöntemler Nelerdir?

Ben tedavi yöntemleri lazer, plazma, radyo frekans, ameliyat ve krioterapi (dondurma) tedavisidir.
Ameliyat ile ben aldırma yönteminde tedavi edilen benden daha dikkat çekici bir dikiş izi kalmaktadır. Bu nedenle ameliyat yöntemi önerilmemektedir.

Krioterapi ile ben aldırma yönteminde ise uygulanan sıvı azot sağlıklı dokulara zarar vererek iz kalmasına neden olabilmektedir. Riskli bir yöntem olmasından dolayı dondurma yöntemi de önerilmemektedir.

Lazerle Ben Aldırma

Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi lazerle ben aldırmadır. Lazerle ben tedavisi yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benlerin tedavisinde kullanılabilmektedir.

Lazer cihazı yalnızca koyu renkli lekeleri ve benleri görmektedir. Bu nedenle cilt rengine yakın ve açık renkte olan benlerin alınması için lazer yöntemi uygun değildir.

Et benlerinin tedavisinde de lazer cihazının etkisi yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle et beni tedavisinde lazer yöntemi kullanılmamaktadır.

Radyo Frekansla Ben Aldırma

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Cihazın yüksek ısısı sayesinde ben dokusu ciltten buharlaştırılarak yok edilmektedir.

Yüzeysel ve kabarık olmak üzere tüm benlerin tedavisinde güvenle kullanılan bir yöntemdir.

Ben aldırma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Plazma ile Ben Aldırma Ücretleri

Ben aldırma ücretleri benin yapısına, boyutuna ve sigortanızın olup olmamasına göre hesaplanmaktadır. Güncel ben aldırma ücretleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak
1- Rossi, E., Farnetani, F., & Pellacani, G. Applications of plasma exeresis in dermatology.
2- Zheng, X., He, S., Li, Q., Chen, P., Han, K., Wang, M., … & Zeng, K. (2018). Successful treatment of verrucous epidermal nevus with fractional micro-plasma radio-frequency technology and photodynamic therapy. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 20(6), 357-359.
3- Stratton, E. K. (1930). Nevus pigmentosus et pilosus verrucosus: its removal by means of electrocoagulation. Journal of the American Medical Association, 94(16), 1233-1233.

İletişim Bilgileri Arayın WhatsApp Instagram